preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šime Budinića Zadar

 > Eko škola  > Eko
Zelena čistka 2017.g

22.4.2017. MUSAPSTAN

Ekološka volonterska akcija "Zelena čistka" održava se u Zadru 22. travnja 2017. godine od 11,00 u šumi Musapstan. Cilj akcije je, kao i svake godine, ukloniti i smanjiti količinu otpada koja se odlaže na za to nepredviđenim mjestima. Pozivamo sve građane da nam se pridruže u akciji čišćenja i programu u šumi te s nama obilježe Dan planeta Zemlje! Besplatan prijevoz autobusima „Liburnije“: 10,30 i 11,30 Mala pošta-Kolodovor-Musapstan, te povratak 14,00 i 15,00 sati.

Program se sastoji od učenja tehnike japanskog streličarstva (Kyudo Yumi klub Zadar), postizanje ravnoteže kroz vježbe Acro Yoge (Udruga za scensku umjetnost Circo Art), rekreativno jahanje uz sudjelovanje konjičkih klubova Epona i Casco, pružanje korisnih savjeta o biciklima te mini popravci uz suradnju sa Calimero Sport, oslikavanje platna sa porukom za šumu te izložba "Po(r)uke šume". Pozivu za sudjelovanje u akciji odazvali su se i učenici i učitelji OŠ Šime Budinića i OŠ Stanovi.

Organizatori su: Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša Grada Zadra, Zadarska županija, Udruga "Eko-Zadar", Hrvatske šume, Liburnija d.o.o. i Čistoća d.o.o.

Sponzori ovogodišnje akcije su: Sonik, Bakmaz, Lidl, Tvornica kruha, Tommy, Pekarnica Bobis

Medijski pokrovitelji: 057, HRT Radio Zadar.

Dođite i pridružite se!!

Priloženi dokumenti:
Plakat Musapstan.jpg


Europski tjedan smanjenja otpada

Od 19. – 27. sudenog 2016 obilježava se europski tjedan smanjenja otpada. Učenici naše škole priključili su se organiziranom sakupljanju plastičnih čepova pod nazivom „Donesi čep, očisti svijet, pomozi oboljelima“. Akciju je organizirala Čistoća d.o.o. u svrhu nabave ortopedskih pomagala. Članovi eko grupe sakupljene čepove odnijeli su u upravnu zgradu Čistoće.


Green Apple Day of Service
27.rujna 2013 u petak u našoj se školi obilježio „Green Apple Day of Service“.
Učenici naše škole imali su se priliku upoznati sa zelenim načinom življenja i kroz niz radionica naučiti kako učiniti našu školu još boljom i ugodnijom za boravak. U suradnji sa strukovnom školom u našem su dvorištu učenici mogli razgledati automobile na solarni pogon, a unutar škole mogli su posjetiti radionice ˝green talk˝, geo eko edukativni filmovi, green apple tree, maketa zelene škole te su s malim vrtlarima mogli zasaditi nove biljke u školskom dvorištu. Također je postavljena nova izo stolarija na južnoj strani zgrade te na taj način demonstrirana nova energetski efikasnija gradnja. Predstavnica udruge Eko Zadar, Taida Garibović održala je prezentaciju o recikliranju a učenici naše škole su kroz svoju prezentaciju o školi, rekli što bi se još moglo poboljšati.
Za one koji su propustili ovo događanje, prilažemo mali tekst o Gree Apple pokretu:
 
„Green Apple“ je globalni pokret čiji je osnovni cilj djeci osigurati škole u kojima će biti čišći i zdraviji zrak koji udišu, u kojima će se štedjeti energija i prirodni resursi, gdje će djeca biti inspirirana sanjati o boljoj i sretnijoj budućnosti.
To je inicijativa Centra za „Zelene škole“ US Green Building Council organizacije sa sjedištem u USA. U Centru za „Zelene škole“ postoje stručnjaci koji su projektirali i dizajnirali brojne škole koje su, zbog svojih zelenih performansi, uspjele uštedjeti tisuće dolara dok ujedno predstavljaju za djecu sigurno, zdravo i ugodno okruženje za rad i učenje.
US Green Building Council nije htio biti sam u ovoj akciji te je 2012. godine pokrenuo globalnu inicijativu pod nazivom „Green Apple Day of Service“  koja se ove godine održava u cijelom svijetu u subotu, 28. rujna 2013.
 

Berba maslina i posjet uljari

Učenici Eko škole, OŠ Šime Budinića s profesoricom Sandrom Nikolić Kajtez, sudjelovali su u berbi školskih maslina, od ukupno 35 mladih stabala, ubrali smo 280 kg maslina. Školski maslinik je uz vrijedne ruke učenika održavan u skladu ekološkog uzgoja. Naša škola već nekoliko godina proizvodi svoje ulje. Masline su netretirane, tako da je ulje ekološki proizvod. Nakon ručne berbe maslina , zaputili smo se u Uljaru Zadar koja se nalazi na Novom Bokanjcu u vlasništvu gospodina Petra Anića, da bi prisustvovali preradi , i vidjeli što je sve potrebno i važno za kvalitetu dobroga maslinovog ulja.

Uljara Zadar je opremljena najsuvremenijim uređajima i senzorima za preradu maslinova ploda u kvalitetno maslinovo ulje, uveden je HACCP sustav i udovoljava svim uvjetima koje EU postavlja u proizvodnji maslinova ulja.

Učenici su s velikim zanimanjem pratili cijeli proces prerade, od dolaska maslina u prijamni koš, pa sve do separatora ulja gdje smo dobili finalni proizvod – ulje. Osim samoga procesa proizvodnje , učenici su imali i prilike saznati od gospodina Anića kako se ulje pravilno skladišti, degustira i ocjenjuje.

  


Let's do it!HR, Jedan dan za čist okoliš!

Kampanja Jedan dan za čist okoliš! je usmjerena na podizanje svijesti građana Hrvatske o važnosti osobne brige za okoliš te je dio globalnog pokreta Let’s do it world! za čije provođenje je, za sada, 40 zemalja iskazalo interes. Gomilanje smeća je veliki problem današnjice koji direktno utječe na kvalitetu življenja ljudi, ali i situaciju u okolišu. Promjena navika, svakog pojedinca, ali i organizacija, poduzeća i institucija, jedini je način da se očuvaju prirodne ljepote i dobra te osigura ljepša i zdravija budućnost.

Kampanja je dio globalnog Let’s do it world! pokreta.

više o nacionalnoj kampanji i kako se uključiti možete naći na web stranicama kampanje!


Eko slikovnica

Eko slikovnicu izradili su učenici 3.e razreda s učiteljicom.

Priloženi dokumenti:
EKO SLIKOVNICA.pps


Eko kodeks

Štedjeti vodu i čuvati zrak

zna to svaki đak

 

Čuvati prirodu je važno

zato uprimo svi snažno

 

Čuvajmo prirodu

jer mi smo dio nje!

 

Unesmo EKO u naše živote,

čuvajmo prirodu i njene ljepote!

 

EKO je cvijet, eko je ljepota,

EKO je vrijednost našeg života!

 

 


LIJEPA NAŠA HRVATSKA

LIJEPA NAŠA HRVATSKA

 Autor:  Đelo Jusić

 

LIJEPA NAŠA HRVATSKA, HRVATSKA, HRVATSKA

I OBALA JADRANSKA, JADRANSKA

LIJEPA GORJA ZAGORSKA, POLJA SLAVONSKA

I JEZERA PLITVIČKA, PLITVIČKA

 

LIJEPA NAŠA HRVATSKA, CVJETNA HRVATSKA

I OBALA JADRANSKA, JADRANSKA

I ČISTO PLAVO MORE

S VIŠE CVIJEĆA MANJE SMEĆA

 

NEKA ZVONI PJESMA S JADRANA

OD DRAVE, SAVE, DUNAVA

NEK PAZE SVI I STAR I MLAD

DA CVJETNA BUDE HRVATSKA

 

NEK ZVONI PJESMA S JADRANA

OD DRAVE, SAVE, DUNAVA

NEK PAZE SVI, NEK PAZE SVI

JER HRVATSKA MO JA I TI

 

LIJEPA NAŠA HRVATSKA, HRVATSKA, HRVATSKA

I OBALA JADRANSKA, JADRANSKA

I ČISTO PLAVO MORE

S VIŠE CVIJEĆA MANJE SMEĆA

S VIŠE CVIJEĆA MANJE SMEĆA


Važne poveznice

Poštovani roditelji, u privitku se nalazi raspored testiranja u sklopu utvrđivanja psihofizičke zrelosti za upis u prvi razred.

Kako do e-potvrde?

Kako do e-potvrde od škole?

U ovom videozapisu prikazan je postupak dobivanja e-potvrde o statusu učenika koju učenici i roditelji mogu dobiti digitalnim putem kako bi ostvarili određena prava.

POVEZNICA

UPUTE
Odluka

Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022.

Obavijest za roditelje: 

Roditelji čija djeca imaju rješenje o primjerenom obliku školovanja imaju pravo na uvid u Individualizirane kurikulume što možete ostvariti na informativnom razgovoru kod učitelja ili stručne službe. Molimo roditelje da se prethodno najave razredniku, učitelju ili stručnom suradniku.

Priloženi dokumenti:
2021 22 .png

Upute

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 VEZANO UZ RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022.

Udžbenici 2021./2022.

Popis udžbenika za školsku godinu 2022./2023.

U prilogu "DOM" nalazi se tablica s popisom dodatnih obrazovnih materijala (likovne mape i kutije s priborom za Prirodu, Biologiju, Fiziku i Tehničku kulturu), koje roditelji trebaju nabaviti do početka školske godine 2022./2023.

Korisne brošure

BRINI O SEBI - BUDI DOBRO - proŽIVI COVID - 

projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

Korisni dokumenti
Vremenska prognoza

Meteorološka stanica OŠ Šime Budinića 

Pljusak.hr

UPUTE

Priručnik za učenike za korištenje Teamsa i Office 365.

Priloženi dokumenti:
Microsoft-Teams-Ucenici.pdf

Zato sto volim Zadar

KORISNI LINKOVI

 

 

Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje

Priloženi dokumenti:
Zakon o odgoju i obrazovanju.pdf

BONTON

"Skockajte web! 2012"

NAŠA WEB-STRANICA U FINALU NAJBOLJIH NA NATJECANJU  "SKOCKAJTE WEB 2012"

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

Prvi glas Budinića

Čitamo mi, u obitelji svi 2012./2013.

Stop nasilju među djecom!

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 4. 2010.

Ukupno: 1150963
CMS za škole logo
Osnovna škola Šime Budinića Zadar / Put Šimunova 4, HR-23000 Zadar / www.os-sbudinica-zd.skole.hr / ured@os-sbudinica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju