preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šime Budinića Zadar

MJERILA OCJENJIVANJA UČENIKOVA USPJEHA U HRVATSKOME JEZIKU

Pravopisna pravila u svakodnevnoj praksi

 

Pronađite rješenje za česta pravopisna pitanja u priloženoj prezentaciji!

Priloženi dokumenti:
Pravopis, sh.ppsx


Hrvatski jezik

Dani hrvatskoga jezika je hrvatska kulturna manifestacija.

Utemeljena je odlukom Hrvatskog sabora 1997. godine (onda pod imenom Hrvatski državni sabor)..Bilo je predviđeno da se održava svake godine u mjesecu ožujku, od 11. do 17. ožujka.

Manifestacija je utemeljena u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika po nadnevcima deklaracijskih zbivanja:

  • 13. ožujka Deklaracija je prihvaćena
  • do 15. ožujka potpisale su je sve relevantne udruge i ustanove
  • 17. ožujka 1967. godine objavljena je u Telegramu.

Polovicom pedesetih godina oživljavaju ideje o jedinstvenom književnom jeziku Hrvata, Srba i Crnogoraca. Državna je politika težila zanemarivanju razlika između hrvatskoga i srpskoga jezika, a hrvatske su se posebnosti držale lošijim rješenjima (tumačeno je recimo da je stanica bolja riječ nego kolodvor).

Kao otpor takvom pritisku 1967. središnje su hrvatske znanstvene,sveučilišne i kulturne ustanove objavile i potpisale Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika. Deklaracijom je traženo da hrvatski književni jezik shodno zakonskim odredbama bude i u zbilji ravnopravno upotrebljavan i vrednovan u javnom životu,školstvu i upravi.

Iako su potpisnici Deklaraciji bili proganjani i ona osuđena od službenih vlasti, glas otpora hrvatske kulture vladajućoj jezičnoj politici bio je  neprevidiva manifestacija hrvatskog kulturnog i političkog otpora.

UREDILE : Patricia  Joza i Matea  Kovač, 8.D


Hrvatski na internetu

Svi koji žele provjeriti svoje znanje iz hrvatskoga jezika, mogu posjetiti http://www.hrvatskijezik.eu/  i rješavati ispite iz pravopisa, slovnice ili čitati neke od lektirnih naslova!

 

 

 

 

Pišete zadaću iz hrvatskoga jezika ili nekog drugog predmeta i želite provjeriti kako pravilno napisati neku riječ? Ukucajte na tražilici Hrvatski jezični portal ili jednostavno kliknite na http://hjp.srce.hr/ i otvorit će vam se stranice prvog internetskog rječnika hrvatskoga jezika!

 

 

Na stranici http://lektire.skole.hr/naslovnica  možete naći neka od lektirnih djela koja su dio školske lektire i pročitati ih online. Stranica je odlična za one zaboravljive, koji čitanje lektire ostavljaju za zadnji tren!

 

 

Istražila: Jasmina Sandalić, prof.


Važne poveznice
Kalendar rada

4. varijanta

Vremenska prognoza
Vremenik natjecanja

Natjecanja i smotre u 2020.g

Svim učenicima puno sreće i znanja!!

Obavijest

Popis dopunskih nastavnih sredstava (radne bilježnice, zbirke zadataka, kutija za Tehničku kulturu, likovna mape, atlasi,…) za razrede koji ulaze u frontalnu provedbu kurikularne reforme (1. razred, 5. razred, Fizika, Kemija i Biologija u 7. razredu)

Ove troškove financira Grad Zadar.

OBAVIJEST ZA RODITELJE

Popis udžbenika za šk. god. 2019./2020.

U školskoj godini 2019./2020. sredstvima državnog proračuna nabaviti će ae svi udžbenici obveznih i izbornih predmeta. Troškove nabave dopunskih nastvanih materijala djelomično financira Grad Zadar.

Zato sto volim Zadar

KORISNI LINKOVI

 

 

Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje

Priloženi dokumenti:
Zakon o odgoju i obrazovanju.pdf

BONTON

"Skockajte web! 2012"

NAŠA WEB-STRANICA U FINALU NAJBOLJIH NA NATJECANJU  "SKOCKAJTE WEB 2012"

Kalendar
« Prosinac 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

Prvi glas Budinića

Čitamo mi, u obitelji svi 2012./2013.

Stop nasilju među djecom!

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 4. 2010.

Ukupno: 955712
CMS za škole logo
Osnovna škola Šime Budinića Zadar / Put Šimunova 4, HR-23000 Zadar / www.os-sbudinica-zd.skole.hr / ured@os-sbudinica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju