preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šime Budinića Zadar

Čitamo mi, u obitelji svi 2012./13.

Ove školske godine knjižničarke i učiteljice trećih razreda uključile su se u projekt Čitamo mi, u obitelji svi.

U organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara pokrenut je 2011. godine nacionalni godišnji projekt Čitamo mi, u obitelji svi, koji ima elemente i školskog i razrednog projekta. Projekt je na nivou države jer se je za sudjelovanje prijavilo 165 školskih knjižničara koji su trebali suradnjom s više od 400 učitelja obuhvatiti oko 10.000 učenika i 40.000 članova njihovih obitelji iz cijele Hrvatske. Školski je projekt jer obuhvaća zajednički rad učitelja i knjižničara s učenicima na promociji školske knjižnice i svladavanju tehnike čitanja kod učenika. I na kraju, razredni jer uključuje sudjelovanje svih učenika pojedinog trećeg razreda u zajedničkoj aktivnosti – čitanju.

Ciljevi projekta

Ovim projektom želi se još više potaknuti čitateljske navike učenika i unaprijediti njihove čitalačke sposobnosti, koje, po posljednjem PISA istraživanju iz 2009. g. nisu najbolje kod naših petnaestogodišnjaka. Poboljšavat će se tehnika čitanja, razumijevanje pročitanog, prepričavanje pročitanog, samim time obogaćivat će se dječji vokabular. Želimo ukazati na važnost čitanja kao temelja daljnjeg obrazovanja, na važnost razvijanja ljubavi i poštovanja prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom i zabavnom provođenju slobodnog vremena, povećati interes za knjige koje nisu na popisu lektire.

Vrlo važan cilj koji želimo postići jest ukazati roditeljima na to da su u svemu ovome oni najvažnija i prva stepenica tj. da je najučinkovitiji i najkvalitetniji način svladavanja tehnike čitanja i stvaranja užitka u čitanju kada se čita pred djecom ili sa djecom u obitelji. Prema nekim istraživanjima najbolji su čitači učenici iz obitelji u kojima se mnogo čita i knjige predstavljaju vrijednost. Od razdoblja kad nauče čitati pa sve do ulaska u pubertet, pri razvijanju djetetovog odnosa prema čitanju najveću ulogu imaju njihovi roditelji. Posrednim ciljem se nastoji ukazati nadležnima i javnosti na važnost i nenadomjestivu ulogu školske knjižnice kao mjesta poticanja razvitka tehnike čitanja, koja je ključna kompetencija za razvoj svih ostalih pismenosti poput osposobljenosti učenika za učenje ( učiti kako učiti ), informacijske pismenosti i cjeloživotnog učenja. Izborom različitih knjiga skrećemo učenicima i roditeljima pozornost da se u školskoj knjižnici nalaze i druge knjige osim lektire. To je jedan od načina da učenike naučimo da se samostalno snalaze u knjižničnom prostoru, pretražuju i pronalaze knjižničnu građu, izgrađuju kritički pristup prema informacijama dostupnima na internetu.

O projektu

Projekt je osmišljen po načelu "putovanja" knjižnične naprtnjače od jednog  do drugog učenika 3. razreda. Svakog petka se slučajnim odabirom ili prema rasporedu učenika odabire jedan od učenika koji nosi knjižničnu naprtnjaču doma u obitelj. Knjižnična naprtnjača gostuje u obitelji učenika pet dana. U njoj se nalazi 8 zanimljivih knjiga iz različitih područja. Roditelji i djeca određuju svaki dan barem 15 minuta ili pola sata za čitanje i razgledavanje knjiga iz naprtnjače. Tako mogu čitati knjige na više načina:

  1. pola priče čita dijete, a pola priče njegov roditelj
  2. dijete čita svojim članovima obitelji na glas
  3. roditelji čitaju svojoj djeci
  4. skupno svi istodobno čitaju različite knjige u tišini itd.

Važno je da svi članovi obitelji tih pet dana čitaju barem jedan ulomak, poglavlje ili pjesmu i međusobno razgovaraju o pročitanomu. Važno je da se druže u intimnoj aktivnosti zajedničkog čitanja. Nakon pročitanih odlomaka prokomentiraju pročitano i skreću djeci pažnju na zanimljive i vrijedne dijelove. Svoje dojmove i zanimljivosti te lijepe doživljaje zajedničkog čitanja zapisuju u priloženu bilježnicu dojmova. Po osobnoj želji roditelji i djeca  ukrašavaju svoje stranice dojmova, crtaju o pročitanom i fotografiraju se, pišu pjesmu ili sastavak, i sl.

Peti dan dijete svoju knjižničnu naprtnjaču nosi u školu i nekoliko minuta prezentira svom razredu, učitelju(ici) i knjižničaru(ki) svoje doživljaje i na taj način se uči usmenom izražavanju i potiče svoje razredne kolege na čitanje i izgradnju pozitivnog stava prema čitanju, izaziva njihovu radoznalost. Također se istodobnom cirkulacijom naprtnjače u više razreda i od jednog do drugog učenika stvara pozitivno i zdravo natjecateljsko ozračje među djecom tako što  učenici stvaraju unutarnje zadovoljstvo kao vlastitu nagradu za čitanje.

 

O tijeku projekta i svim aktivnostima možete čitati na http://www.os-sbudinica-zd.skole.hr/_kolska_knji_nica/novo_u_knjiznici_#mod_news .


Važne poveznice
OBAVIJEST ZA RODITELJE

Popis udžbenika za šk. god. 2018./2019.

Vremenska prognoza
Vremenik natjecanja

Natjecanja i smotre u 2018.g

Svim učenicima puno sreće i znanja!!

Zato sto volim Zadar

KORISNI LINKOVI

 

 

Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje

BONTON

"Skockajte web! 2012"

NAŠA WEB-STRANICA U FINALU NAJBOLJIH NA NATJECANJU  "SKOCKAJTE WEB 2012"

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

Prvi glas Budinića

Čitamo mi, u obitelji svi 2012./2013.

Stop nasilju među djecom!

ANKETA
Učite li njemački jezik?
 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 4. 2010.

Ukupno: 911998
CMS za škole logo
Osnovna škola Šime Budinića Zadar / Put Šimunova 4, HR-23000 Zadar / www.os-sbudinica-zd.skole.hr / ured@os-sbudinica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju