2022-05-10 08:33:46

Mikroplastika u vodi - Microplastics Monitoring Campaign 2022

Svjetski dan voda 22. ožujka obilježili smo predavanjem i izradom plakata na temu mikroplastike u vodi i morima.

Plastika je danas u životu čovjeka našla široku primjenu. Iako se najviše koristi kao ambalaža, susrećemo je u građevinarstvu, elektrotehnici, autoindustriji, medicini, kemijskoj industriji, poljoprivredi. Na tržištu postoje više različitih vrsta plastike, a najviše je u svakodnevnoj uporabi plastika koja ima svojstva prozirnosti, elastičnosti, čvrstoće, male težine i mogućnost bojanja. Proizvodi se iz nafte kao neobnovljivog izvora energije. Sve je veći problem što je u prirodi potrebno jako puno vremena za njenu razgradnju. Problem postaje sve veći jer je jednostavnije i jeftinije proizvoditi novu plastiku od prikupljanja i recikliranja već postojeće i odbačene plastike.

Stoga smo odlučili posvetiti pažnju ovoj problematici i potaknuti učenike na promišljanje o ovom ekološkom problemu, a posebno o problemu ulaska mikroplastike u hranidbene lance što predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju čovjeka.

Učenici su se uključili u praćenje mikroplastike u moru te sudjeluju u aktivnostima Microplastics Monitoring Campaign 2022. pod mentorstvom Anite Mustać, prof. biologije.


Osnovna škola Šime Budinića Zadar