preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šime Budinića Zadar

Album

Popis postojećih albuma:


Naziv albuma
Kreirao
Datum


Jadranka Dunatov
28. 5. 2022. 10:34
Veronika Šindilj
23. 5. 2022. 17:06Školski mural "Morske oči"

S ponosom možemo reći da je pred kraj nastavne godine  2021./22. također završen još jedan likovni projekt pod vodstvom profesorice Veronike Šindilj- oslikavanje velikog školskog murala na drugom katu škole. Autorice idejnih skica su Lana Šašić, Helena Kadija, Buga Marfat i Mirta Ivančević. U doradi murala pomogli su im učenici likovne grupe te kolege iz razreda. Zanimljivo je da se tema mora sasvim slučajno, bez sugestija profesorice provukla kroz svaku od skica. Ne čudi što su učenici po završetku rada skovali naslov "Morske oči". Nadamo se da će ovi prozori s pogledom na morske priče grijati još mnogo budućih generacija. 

 


Natječaj Hrvatske pošte

Odabrani su radovi za natječaj za najbolju markicu Hrvatske pošte čija je ovogodišnja tema bila prijateljstvo. 

 Kristina Popović

 Klara Maljak

 Roman Radeka

 Lara Stipić

 

  Mišel Tišma

 Gaja Maržić

  Iva Poljak

  Sunčica Gregov

  Roko Juranov

 


Odlazak na likovnu radionicu u Kneževoj palači

Učenici šestih i sedmih razreda Roko Bitanga i Luna Brkljača sudjelovali su u likovnoj radionici povodom otvorene izložbe Ratka Petrića. Učenici su prvo obišli izložbu te imali priliku čuti o stvaralaštvu umjetnika, a potom su inspirirani njegovim djelom načinili svoje likovne radove u glinamolu.


Svijet oko nas

Učenica Tonina Kolega na natječaju "Svijet oko nas" u organizaciji Centra vizualnih umjetnosti "Batana" Rovinj osvojila je treću pohvalu za svoju fotografiju "Ljetna šetnja". Tonininu fotografiju možete vidjeti ovdje, a ostale pohvaljene i nagrađene radov na sljedećem linku Svjet oko nas 2021 | cvu-batana 


Natjecanje iz likovnog

Nakon provedenog školskog natjecanja održano je i Natjecanje-izložba županijske razine. ON-LINE izložbu možete pogledati na sljedećoj poveznici http://www.ss-primijenjenaumjetnostidizajn-zd.skole.hr/?news_hk=1&news_id=884&mshow=1170#mod_news


 
Aktivnost Likovne grupe iz naše škole zabilježio je i objektiv reportera "Zadarski.hr". Nakon učestvovanja u otvorenju izložbe u Kneževoj palači, odlučili smo iskoristiti naš odlazak do poluotoka pa su učenici uživajući na proljetnom suncu bilježili zanimljive detalje iz središta grada. Fotografije možete pogledati na izvornoj stranici https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/zadar/fotoreport/ucenici-petog-sestog-i-sedmog-razreda-osnovne-skole-sime-budinica-na-sat-likovne-kulture-dosli-su-na-forum-1179884

IZLOŽBA

Učenici petog razreda tijekom online nastave kroz svoje likovne uratke trebali su bojama, kontrastima i oblicima opisati jedan osjećaj kojeg ne mogu opisati jednom rječju.

Ovo su samo neki od zanimljivih ostvarenja:
Ante Arapović 5.c- sreća pomiješana s tugom
Cvita Babić 5.a - osjećaj kad si nešto loše napravio i misliš da nešto nećeš stići, osjećaj kao da goriš i kao da te nešto probada
Danijel Dokoza 5.a- osjećaj oduševljenja kada ugledam svoju omiljenu knjgu na policama knjižare
Dominik Shtjefni 5.d- osjećaj nervoze, napetosti i neizvjesnosti dok gledam važnu utakmicu svog kluba
Donata Kačanić 5.d- istodobna sreća i tuga
Eva Ivanov 5.a- osjećaj uzbuđenja i nesigurnosti kad nešto željno iščekujemo
Eva Rudić 5.e- željno iščekivanje nečijeg dolaska ili poziva
Gabrijela Jan Lončarić 5.e- pronalaženje ljepote u nesavršenosti
Iva Poljak 5.d- osjećaj čežnje da napraviš nešto za što znaš kako će završiti, ali želiš vidjeti
Kaja Švorinić 5.d- osjećaj straha premda ne znaš čega se bojiš i nada da sve biti dobro
Mate Končurat 5.e- osjećaj kad ti je zabavno
Mikula Mišlov 5.a - osjećaj sreće zbog dolaska proljeća
Natalie Kos 5.d- tuga
Nika Božić 5.b- sreća
Niko Kolega 5.b- osjećaj bijesa zbog izgubljene utakmice u posljednjoj minuti. Osjećaj bijesnih mjehurića koji struje kroz glavu i izlaze kao vulkan.
Roko Bitanga 5.b- eksplozija sreće i iznenađenja
Šimun Vidov 5.b- osjećaj čežnje za osobom koja je daleko
Toni Erceg 5.b- osjećaj da poslije loših stvari dolaze dobre
Toni Vrhovac 5.a- iščekivanje odlaska u prirodu
                   

Kriterij ocjenjivanja iz likovne kulture

Natječaj

Školski natječaj "20 godina vojno - redarstvene akcije maslenica 1993.- 2013."

Kulturno Vijeće zadarske županije odabralo je najbolje radove po svim kategorijama u literarnom i likovnom izričaju. U kategoriji sedmih i osmih razreda osnovnih škola prvu nagradu je dobila naša učenica Karla Mikec, 7.r.


ŠTO JE LIKOVNA KULTURA?

Riječ kultura dolazi iz latinskoga colere, što je značilo: nastanjivati, uzgajati, štititi, štovati.

Likovna umjetnost (plastična umjetnost, prostorna umjetnost) je umjetnost koja kao oblik komuniciranja koristi likovni jezik. Ona je dio općeg svijeta umjetnosti kojemu pripadaju još: književnost, glazba, ples, gluma, film, i ostale umjetnosti.

Dok se književnost izražava pomoću riječi, glazba pomoću zvuka, ples pokretom, likovna umjetnost se izražava oblicima (crtom, bojom i volumenom). Oblik – lik, otuda toj umjetnosti i ime. Svrha likovne kulture je u tome da upućuje u likovno čitanje slike, kipa ili građevine.

Likovni oblici imaju svoj smisao koji se može pročitati poznavanjem likovnog jezika. Likovni jezik se može spoznati dijelom racionalno (umno), a dijelom likovnom intuicijom. Mi možemo govoriti samo o objektivnom i formalnom dijelu - racionalnom, dok drugi dio - iracionalni, subjektivni, pripada svijetu pojedinca. Strukturu likovnog jezika ne čine slova, riječi, kao u konvencionalnom jeziku, nego likovni elementni.

Likovni elementi su elementi koji se koriste u različitim odnosima pri oblikovanju likovne kompozicije:   Točka          

Crta (linija)

Boja

Ploha

Tekstura

Prostor

Volumen

 

Vizualni jezik čine počela i načela:

Likovni elementi (počela)          Kompozicijska načela (načela)

Kompozicija opet ima svoje elemente po kojima se likovni elementi slažu u skladnu cjelinu.  Općenito, kompozicija označava međusoban raspored elemenata unutar neke cjeline ( na što nas podsjećaju i termini glazbene kompozicije i željezničke kompozicije).

Kompozicijska načela:  Ritam,

Kontrast      

Harmonija

Ravnoteža

Proporcije:  omjeri i razmjeri

Dominacija

Jedinstvo

Likovne umjetnosti prema sredstvima izražavanja dijelimo na: crtež, grafiku i slikarstvo (koje su vezane za plohu) i kiparstvo i arhitekturu (koje su u prostoru).

Otkrićem da je dozvoljeno biti drugačiji i „misliti svojom glavom“, stvaramo i kritički odmak prema poplavi šabloniziranog televizijskog, glazbenog i ostalog šunda sa kojim smo sve više suočeni. Vještina analitičkog mišljenja je onaj krhki grudobran obrane koji možemo ponuditi novim naraštajima, prije nego postane kasno.

 

U našoj školi  imamo razne sadržaje na polju likovne kulture. Tako je učitelj  Zdenko Longin zadužen za Likovnu grupu među nižim razredima (do 1. do 4.), učiteljica Nada Peraić sa Likovnom radionicom  se brine o školskim panoima, a učiteljica Ane Denona je sa Likovnom družinom i vanjskim suradnikom Mateom Kaćunićem  radila na velikom  unutrašnjem zidnom mozaiku. Projekt  je pri  kraju, a sve skupine  međusobno surađuju i  sudjeluju na natjecanju LIK 2012 koje je u tijeku.


Važne poveznice

Poštovani roditelji, u privitku se nalazi raspored testiranja u sklopu utvrđivanja psihofizičke zrelosti za upis u prvi razred.

Kako do e-potvrde?

Kako do e-potvrde od škole?

U ovom videozapisu prikazan je postupak dobivanja e-potvrde o statusu učenika koju učenici i roditelji mogu dobiti digitalnim putem kako bi ostvarili određena prava.

POVEZNICA

UPUTE
Odluka

Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022.

Obavijest za roditelje: 

Roditelji čija djeca imaju rješenje o primjerenom obliku školovanja imaju pravo na uvid u Individualizirane kurikulume što možete ostvariti na informativnom razgovoru kod učitelja ili stručne službe. Molimo roditelje da se prethodno najave razredniku, učitelju ili stručnom suradniku.

Priloženi dokumenti:
2021 22 .png

Upute

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 VEZANO UZ RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022.

Udžbenici 2021./2022.

Popis udžbenika za školsku godinu 2022./2023.

U prilogu "DOM" nalazi se tablica s popisom dodatnih obrazovnih materijala (likovne mape i kutije s priborom za Prirodu, Biologiju, Fiziku i Tehničku kulturu), koje roditelji trebaju nabaviti do početka školske godine 2022./2023.

Korisne brošure

BRINI O SEBI - BUDI DOBRO - proŽIVI COVID - 

projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

Korisni dokumenti
Vremenska prognoza

Meteorološka stanica OŠ Šime Budinića 

Pljusak.hr

UPUTE

Priručnik za učenike za korištenje Teamsa i Office 365.

Priloženi dokumenti:
Microsoft-Teams-Ucenici.pdf

Zato sto volim Zadar

KORISNI LINKOVI

 

 

Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje

Priloženi dokumenti:
Zakon o odgoju i obrazovanju.pdf

BONTON

"Skockajte web! 2012"

NAŠA WEB-STRANICA U FINALU NAJBOLJIH NA NATJECANJU  "SKOCKAJTE WEB 2012"

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

Prvi glas Budinića

Čitamo mi, u obitelji svi 2012./2013.

Stop nasilju među djecom!

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 4. 2010.

Ukupno: 1150940
CMS za škole logo
Osnovna škola Šime Budinića Zadar / Put Šimunova 4, HR-23000 Zadar / www.os-sbudinica-zd.skole.hr / ured@os-sbudinica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju